A babcsíra előnye, hogy jó C-vitamin-forrás, továbbá mint megfelelő B-vitamin-forrás is ismert.
Például egyetlen adag friss mungóbabcsíra egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének háromnegyedét fedezi… Csírázáskor a babban bizonyos B-vitaminok (tiamin, folsav, B12-vitamin és biotin) mennyisége is növekszik.
Könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz, ugyanakkor energiatartalma kicsi.
Mivel a csírázás folyamán a magban levő emészthetetlen szénhidrát is felhasználódik, a babcsírák kevesebb bélgázt fejlesztenek, mint a nem csírázó babok. Lupus Eríthematosus-ban (SLE) szenvedő betegeknél azonban egyes esetekben allergiás reakciót idézhetnek elő.
Miért jó a babcsíra a dohányosoknak?
A dohányzásról való leszokásban segíthet a lúgos kémhatású élelmiszereket bőven tartalmazó étrend. A kutatók felfedezték, hogy míg a savas kémhatású vizelet hamar kimeríti a dohányos nikotintartalékait, addig a lúgos élelmiszerek (pl. babcsíra, borsó, tej) fogyasztása után képződő vizelet kevesebb nikotint visz magával, s ezzel késlelteti a nikotinéhség kialakulását.
Babcsíra – Csíráztatás otthon
Amellett, hogy a babcsírák energiatartalma csekély és tele vannak vitaminokkal, könnyen termeszthetőek otthon is: A célra néhány befőttesüveg is tökéletesen megfelel.
A sérült és elszíneződött szemektől megtisztított babot éjszakára vagy 1-2 órára áztassuk langyos vízbe ⇒ Ezután öntsük le róla a vizet, mossuk le, és helyezzük a befőttesüvegek aljára úgy, hogy a csíráknak legyen elég helyük nőni. ⇒ Az üvegeket fedjük le befőttes gumival rögzített muszlinnal vagy pamutvászonnal, majd tegyük őket meleg, sötét zugba (túl hideg vagy túl meleg helyen ugyanis a bab nem csírázik ki, a napfény hatására pedig keserű lesz).
A kicsírázott babot naponta háromszor-négyszer langyos vízzel óvatosan mossuk le. A halványzöld, friss csírák néhány napon belül fogyasztásra alkalmasak.
És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?