8 leggyakoribb téma

Ismerje meg a bab és a lencse számtalan egészségmegőrző hatását!

589
HOZZÁSZÓLÁS:

A hüvelyesek, így a bab és a lencse is sok helyen kaphatók, könnyen tárolhatóak és elkészíthetők, és általában nem terhelik meg túlságbab-06osan a pénztárcánkat.

Rendkívül hasznos fehérjeforrások, ezért kiválóan pótolják a vegetáriánusok, illetve az állati eredetű zsírokat kerülni kívánók fehérjeigényét.

Szénhidráttartalmuk sem elhanyagolható, mely lassan, fokozatosan emeli a vércukorszintet. Nem küldenek hirtelen cukorfolyamot a vérbe, az energiaszintünk – és sokszor hangulatunk -jojószerű ugrálását előidézve. A nap során folyamatosan energiát biztosítanak és állandó szinten tartják vércukorszintünket.

Hatékony segítség nőknek

A hüvelyesek úgynevezett fitoösztrogént (növényi ösztrogént) tartalmaznak, amely bizonyos növényekben a természetben is előfordul. Ezek a fitoösztrogének stabilizálják a menstruációs ciklust, és szabályozzák a rendszertelen vérzést, legyőzik a PMS tüneteit, és enyhítik a menopauzával járó kellemetlenségeket: a hőhullámot és az éjszakai izzadást.

Továbbá a kutatások eredményei szerint csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát is.

Ásványi anyagok tárháza

A legtöbb hüvelyes gazdag különböző ásványi anyagokban: vas, kálium, szelén, kalcium, magnézium, mangán és folsav is van bennük.

Ezáltal pedig kitűnően tisztítják a beleket, és növelik a hasznos baktériumok arányát a bélben, ami miatt segítik az emésztést.

A méregtelenítő kúrák legfontosabb elemei, mivel tisztítják a vért, és csökkentik a koleszterinszintet. A lencsében sokféle B-vitamin is rejlik, mely segít a vérnyomás stabilizálásában.

Gyulladásgátló hatásuk is ismert, különösen a reumás megbetegedések esetén.

Kiválasztás és tárolás

Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol gyorsan pörög az árukészlet: minél öregebbek a hüvelyesek, annál tovább kell főzni azokat.

Levegőtől elzárt edényekben, hűvös, lehetőleg sötét helyen tároljuk, ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert az “kimossa” értékes tápanyagait

A hüvelyeseket mindig válogassuk át – köveket is találhatunk közötte -, és öblítsük le főzés előtt. Az egyes hüvelyesek áztatási és főzési ideje eltérő, de felgyorsíthatja az áztatási időt, ha – főzés előtt – néhány perc forralás után egy óráig állni hagyjuk. Használhatunk természetesen kuktát is. A hüvelyeseket mindig sótlan vízben főzzük, a főzőlevet felhasználhatjuk levesek készítéséhez. A vesebabot 15 percig kell főzni a méreganyagok semlegesítéséhez, főzés előtt mindig olvassuk el a használati utasítást!

Sokféle hüvelyes kapható konzerv formájában is, de ezek korántsem olyan magas tápanyagtartalmúak, mint szárított társaik, és gyakran hozzáadott cukrot is tartalmaznak – különösen a karóbab-, ezért mindig tanulmányozzuk át a címkét!

Sokan egy kellemetlen mellékhatást tapasztalnak a hüvelyesek fogyasztása után: felpuffadnak és gázosodnak. Ez könnyedén elkerülhető petrezselyem, ánizs, gyömbér vagy cayenne-i bors használata mellett.

589
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

78
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]