8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes a gabonafélék és a hüvelyesek aminosav-tartalmáról

893
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alanintartalom a gabonafélék között a búzacsírában, a kölesben, a kukoricában, a kukorica pehelyben és a zabban, valamint feldolgozott termékeiben, a zabdarában és a zabpehelyben található bab-05nagyobb mennyiségben. A hüvelyeseknél a bab valamivel kevesebb alanint tartalmaz, mint a szójabab, a teljes zsírtartalmú szójaliszt és a zsírtalanított szójaliszt, de összességében e növénycsoport több alanint tartalmaz, mint a gabonafélék.

Az argininból a gabonafélék közül a legtöbb mennyiséget magasan a búzacsíra tartalmazza, de magasak az értékei a kukoricának, a kukoricapehelynek és a zablisztnek, a zabpehelynek is. Minden hüvelyes növény értékei jelentősek, tehát sok arginint tartalmaznak.

Aszparaginból a hüvelyesek tartalmazzák a legjelentősebb mennyiségeket, de magas értékek találhatók a zabtermékekben, a kukoricában, a kölesben, és kiemelkedően sok van a búzacsírában.

Cisztinből a szójabab, a teljes zsírtartalmú szójaliszt és a zsírtalanított szójaliszt tartalmaz nagy mennyiségeket. A többi kultúrnövény cisztinértéke az átlag körül van.

Fenilalaninban a gabonafélék közül a búzacsíra, a zab és tovább feldolgozott változatai, így a zabliszt és a zabpehely gazdag.

Glicinből a gabonaféléken belül a búzacsíra képviseli a legmagasabb értéket. Magas a zab, a zabliszt és a zabpehely értéke is. A legtöbb mennyiséget a hüvelyesek tartalmazzák, ezek közül is kiemelkednek a szójabab és a szójaliszttermékek.

A glutaminsav-tartalom a hüvelyeseknél és a búzacsíránál a nagy értékű, a többi az átlag körüli.

A hisztidinből a gabonafélék közül a búzacsírában található magas érték, melynél azonban minden hüvelyes értéke több, így a babnak, a szójababnak, a teljes zsírtartalmú szójalisztnek és a zsírtalanított szójalisztnek is.

Izoleucinból a búzacsírában található nagyobb mennyiség. Sok izoleucint tartalmaznak a hüvelyesek. Megállapítható, hogy az izoleucin bázisai a bab, a szójabab és a szójalisztek változatai.

Leucinból ismét a búzacsíra tartalmazza a gabonafélék közül a legtöbb mennyiséget, de viszonylag magas az értéke a kölesnek, a kukoricának, a kukoricadarának, a kukoricapehelynek, a zabnak és készítményeinek. A legtöbbet viszont a hüvelyesek tartalmazzák.

Lizint is a búzacsíra tartalmazza a leggazdagabban, majd azt követik a hüvelyesek értékei.

Metioninból is a búzacsírában található a legtöbb a gabonafélék közt. Itt is a hüvelyesek adják szervezetünk számára döntő mértékben a metionint.

Prolinban a gabonafélék a gazdagok, így az árpa, az árpagyöngy, az árpaliszt, a búza, a búzacsíra, a búzaliszt. Sok prolint tartalmaz a rozs is, valamint a szójabab és a kétféle, de eltérő zsírtartalmú szójaliszt is.

Szerinben a búzacsíra, a bab, a szójabab és a szójalisztek a gazdagok.

Tirozinban szintén a búzacsíra biztosítja szenvíezetünk esetleges hiányát, magas tirozintartalmával, de ezt a célt szolgálják a hüvelyesek is, mivel a bennük levő mennyiség a búzacsíra értékével azonos, illetve felette van.

Treoninban ismét a búzacsíra és a hüvelyesek (bab, szójabab, szójalisztek) a mértékadóan magas értéket képviselők.

A triptofánra a treoninnál megfogalmazottak vonatkoztathatók, bár az értékek volumene kisebb. Valinnál ismét a búzacsíra vezet a gabonafélék között magas értékével. Ez vonatkozik a hüvelyesekre is, mivel a bab, a szója és a szójalisztek értékei még a búzacsíra értékénél is magasabbak.

893
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7577
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]